Close

2018-01-18

10 tips på hur du kan rädda haven!

haven två sjölejon

Haven behöver vår hjälp !

Haven står för 70 % av vårt syret samtidigt som havet också absorberar hälften av all koldioxid som släpps ut i atmosfären. Det marina livet är idag under en enorm stress och om vi inte gör något nu kommer det marina ekosystemet att kollapsa innan år 2050. Förutom koldioxid är plast den stora boven och varje år slängs 8,8 miljoner ton plast i världshaven. Det har till och med bildats öar bestående av plast. Ingen har väl undgått att läsa att inom kort kommer det att finnas mer plast än fisk i haven och just nu hotas 700 djurarter(bl a sjölejon, delfiner, sälar, sköldpaddor, sjöfåglar och fisk) av utrotning. Därför är det viktigt att vi alla bidrar för att en kollaps inte ska bli verklighet!

10 tips på hur du kan få haven att må bättre!

 1. Ta hand om ditt eget skräp! Det mesta av plasten vi slänger på land hamnar i haven och hälften av det vi slänger är cigarettfimpar som består av plast.
  skräp på stranden
 2. Återanvänd vattenflaskor eller ännu hellre använd stål eller glasflaskor.
 3. Använd glaslådor när du tar med dig mat till jobbet.
 4. Ta med egen behållare när du köper ditt dagliga kaffe – to go cup.
 5. Undvik plastsugrör – använd andra alternativ som av papper eller stål.
 6. Ta med egna påsar och behållare när du handlar. Nu blir det allt vanligare att lägga frukt och grönsaker i återanvändningsbara tygpåsar som finns i olika storlekar.
 7. Mikroplastbanta i ditt badrum – rensa bort hygienprodukter som innehåller polyethylene, polypropylene, polyethylene terephthalate, polymethyl methacrylate och nylon. Ta istället in produkter med märkena Bra miljöval, Svanen, EU Ecolabel, Cosmos organic eller Nature, så slipper du mikroplasterna.
 8. Vädra dina plagg så slipper du tvätta så ofta, och spara på miljön genom att fyll upp tvättmaskinen!
 9. Minska utsläppet av microfiber från dina kläder genom att tex använda Coraball i tvättmaskinen. Bollen tar upp ludd, fibrer och hårstrån som sedan rensas bort från bollen och slängs i soporna.
 10. Minska klädinköpen eller köp begagnat – det är de fyra första tvättarna av ett nytt plagg som släpper mest mikroplast.

 

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar