Close

2016-08-08

Behöver vi en planet B?

Planet fotograferad av nasa på natten. Overshoot day kommer allt tidigare på året.

Har vi en planet B om planet A inte längre fungerar?

Idag, 8 augusti, har resurserna för vår planet för 2016 tagit slut. I morgon lever vi på lånat naturkapital. För knappt tjugo år sedan inföll Earth Overshoot day, ”den ekologiska skuldens dag”, på julafton och i år alltså nästan fem månader tidigare. Anledningen är att jordens befolkning har ökat och med det ökar konsumtionen och koldioxidutsläppen. Är allt nattsvart undrar du säkert? Nej, det finns fortfarande möjlighet att vända den negativa utvecklingen!

FN:s klimatavtal som togs i Paris förra året är ett steg i rätt riktning, nu krävs det bara verkstad av allt det som sagts. Det som behövs göras är en omställning till en mer förnybar el, klimatsmartare resor, mindre matsvinn och minskad köttkonsumtion. Kina har redan förstått allvaret och planerar för att minska köttkonsumtionen med hälften till 2030 för att kunna minska koldioxidutsläppen. Också många företag och städer satsar på energieffektivisering, klimatsmart mat, förnybar el och hållbara transporter.

Det bästa av allt är att vi konsumenter kan bidra till en avgörande skillnad! Genom att ha en hållbar livsstil och att ställa krav på att det vi konsumerar ska vara klimatsmart måste företag och städer agera för att tillmötesgå våra krav. Makten och möjligheten ligger alltså även hos oss enskilda individer! För visst vill vi att planet A ska fortsätta vara beboelig även i framtiden särskilt som vi faktiskt inte har någon planet B…..

wwf.se kan du läsa mer om klimatvärstingarna biffen, bilen, börsen och bostaden och om hur du kan minska ditt koldioxidutsläpp!

Vill du läsa mer om vad Overshoot day innebär ska du gå in på Earth Overshoot day.

//Åsa

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar