Close

2017-04-06

Effekten av palmolja

effekten av palmolja

Den ”smutsiga” palmoljan
palmolja i godis och kakor

Om du äter godis, kakor och glass är chansen stor att det innehåller den billiga oljan, men finns även i kosmetika, tvålar och drivmedel. Det är en afrikansk växt som introducerades i Sydostasien i början av 1900-talet men odlingarna började växa på 1980-talet. Idag finns odlingarna främst i Malaysia och Indonesien och palmolja har idag ersatt koksoljan i större delen av södra Asien.

Odling av palmoljan är den enskilt största anledningen till att regnskogar som i Indonesien skövlas och är också den främsta anledningen till att utsläppen av växthusgaser ökar dramatiskt. Det hotar djurlivet när deras hem försvinner för att ge plats åt plantagerna och idag är tigrar och orangutanger utrotningshotade i de områdena. Hela ekosystem förstörs när djurlivet drabbas. Vad är det då som gör att växthusgaserna ökar i och med skövlingen? Ursprungsregnskogen är förbjuden att avverka men för att kringgå detta sätter man istället eld på skogen som i sin tur avger stora mängder koldioxid som går rakt upp i luften. Bara på Borneo brann ca 2 miljoner hektar regnskog år 2015 vilket kan jämföras med Sveriges åkermark som består av 2,7 miljoner hektar skog.

Pengarna styr

Som ni säkert anar är det de stora internationella bolagen som styr och som tjänar pengarna. Palmoljan är nämligen både billig att producera och är som gröda lätt att odla då den inte behövs stora mängder konstgödsel eller bekämpningsmedel. Amnesty International skriver i en rapport om slavliknande arbetsförhållanden på plantagen och där barn utan säkerhetsutrustning utför farliga arbeten och många får också allvarliga skador från parakvat, ett akut giftigt ogräsmedel som används trots att det i EU är förbjudet att använda.

Det här kan du som enskild konsument göra!

  • först och främst kan du välja bort produkter med palmoljan
  • fråga i affären varifrån palmoljan kommer
  • du kan ställa krav på de butiker vi handlar i att de ställer krav på sina leverantörer att välja bort palmoljan som inte uppfyller produktionskraven
  • fråga efter ekologisk palmolja