Close

2016-10-01

Let´s talk about koldioxidutsläpp

Koldioxidutsläpp från flygplan på en flygplats

Glädjande nyheter om koldioxidutsläpp!

Efter nästan ett årtionde av rekordsnabb ökning av koldioxidutsläpp har nu ökningen stannat av trots ekonomisk tillväxt. När det pratas om klimatförändringar och klimatavtal hör vi ofta att Kina och USA är de länder som är de stora bovarna för utsläpp. Siffror från Global Carbon Project visar dock att Kina, som var den stora anledningen till den snabba ökningen genom kolkraften, arbetar hårt för att sänka utsläppen och satsar nu mycket på förnybar energi. Även i USA har utsläppen minskat på grund av dålig lönsamhet i kolindustrin. Hoppas nu att Trump inte gör verklighet av sitt val”löfte” att satsa mer på kolkraft utan att han istället följer Kinas exempel om förnybar energi!

Många flygresor

Tyvärr får EU ställa sig i skamvrån då det europeiska koldioxidutsläppen ökade  med 1,4 % förra året. Varför då? Jo, på grund av vår ökande konsumtion av både materiella ting och resor och framförallt flygresor. Tack vare billiga flygbiljetter kan vi idag resa ett flertal gånger per år vilket självklart bidrar till att koldioxidutsläppen ökar. Hur har du rest på sistone? Kanske en långväga resa på vinter och en eller två resor inom Europa på vår och höst? Jag är inte ute efter att skapa dåligt samvete för att man älskar att resa, men helt klart är att vi måste börja tänka på hur vi reser.

Precis så naturligt som det blivit för oss att handla ekologiskt mat kan vi också resa hållbart genom att välja tåg ibland, välja miljövänliga flygbolag och klimatkompensera när vi flyger. Gör vi det kan vi minska koldioxidutsläppen vilket vi alla tjänar på både nu och i framtiden!

//Åsa

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar