Close

2016-06-16

Säg nej till djurattraktioner!

kamelskötare tar paus intill sin kamel. Det är sådana djurattraktioner vi turister ska säga nej till menar siscovia.se

Djurattraktioner

Vi människor fascineras av vilda djur och framför allt när vi är på semester. Vi besöker gärna djurparker, tittar på shower där vilda djur uppträder, deltar på elefantridning eller varför inte prova på att vara ”elefantskötare” för en dag.

När vi deltar i dessa djurattraktioner fascineras vi av deras konster, men glömmer bort att djuren själva inte valt att uppträda eller arbeta för oss människor. Djuren har blivit bortförda med tvång från sin naturliga miljö och blir istället drogade, misshandlade, fastkedjade, inburade och får i många fall för lite och fel mat. Allt för att behaga oss turister. Djurattraktioner finns över hela världen, men framförallt i länder där turismen är den avgörande inkomstkällan för befolkningen. Vi svenskar är ett resande folk, och med det privilegiet ingår också ett personligt ansvar och det ansvaret innebär att säga nej till djurattraktioner.

Djurskyddsorganisationen World Animal Protection säger: ”If you can ride it, hug it or have a selfie with the wild animal the chances are it´s a cruel venue. Don´t go.”

Åk på safari istället!

Men om man nu vill se vilda djur, vad gör man då? Åk på välorganiserade safaris med seriösa resebolag och se de fantastiska djuren i deras naturliga miljö! Lokalbefolkning får ta del av inkomsten vilket leder till att de arbetar hårt för att hålla tjuvjägarna borta från reservaten vilket i sin tur bidrar till att gynna djurens fortlevnad. Win-win alltså!

I min värld är det självklart att värna om djuren, inte se dem som något som ska behaga mig på min semester. Jag är en djurvänlig turist. Är du?

//Åsa

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar