Close

2017-05-31

Snör på dig kängorna och vandra

vandra i svenska fjällen

Funderar du på att vandra i sommar?

Sätt på dig kängorna och hitta din favoritvandring i Sverige! Vandring har blivit en livsstil som lockar allt fler för att uppleva naturen, nöta längs vandringslederna och för att känna ett inre lugn. Bland unga personer mellan 18-29 år är det ca 30 % som har vandring som första val när de vill ha en aktiv semester. Fantastiska vandringsleder hittar du över hela Sverige och du kan vandra med guide, med familjen, i fjällen i norr och längs kusterna i söder. Här får du förslag på några!

Fjällvandring

Vindelfjällen
härlig vandring i Vindelfjällen

Ett naturreservat där du får uppleva högfjällsmassiv, dalar och hedar. På lägre höjder finns våtmarker med rikt fågelliv, sjöar, samevisten och fjällbjörkskog. Du vandrar Kungsleden mellan Hammarnäs och Hemavan och i slutet av varje dagsetapp kan du sova i stugor som STF driver. Hit kan du komma med bil, tåg eller flyg.

Abisko
härlig vandring i Abisko

Foto Utsidan.se

Är du nybörjare är Abisko nationalpark ypperlig för dagsturer. För den lite mer vane vandraren kan en sträcka mellan Abisko och Alesjaure och tillbaka vara en härlig vandring. Naturen är varierad med grönskande fjällkullar, karga berg och öppna hedar där det växer olika blomster som lapsk alpors, orkidéer, skogsfru och lappfela. Till Abisko tar du dig med nattåg via Kiruna.

Långvandring

Östgötaleden
cykla längst Göta Kanal eller vandra Östgötaleden

Leden är 120 mil lång och är uppdelad i flera olika vandringsetapper, både dagsturer och turer med övernattning. STF har vandrarhem att övernatta på men du kan också välja att bo på en herrgård eller slott som främst finns på sträckan Linköping-Rimforsa. Vill du inte gå hela vägen är en härlig upplevelse att se Östergötland från en turbåt på Kinda Kanal.

 

Skåneleden
härlig vandring på skåneleden

Här pratar vi främst om det romantiska Österlen. Du kan vandra Österlencirkeln som är 3,4 mil lång och får uppleva vackra backar som Brösarps backe och porlande åar och en varierande växtlighet. Bor gör du i tält, på Brösarps gästgiveri eller på vandrarhem på Källagården.

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar