Close

2016-08-16

Träna med ekologiska träningskläder

ekologiska träningskläder i ett skyltfönster hängande på tvättlina kanske en vardag framöver

Miljövänliga ekologiska träningskläder

När man tränar vill man både se bra ut och att plaggen ska vara funktionella. De flesta av våra träningskläder är antibakteriella vars syfte är att ta kål på bakterierna som bryter ner svetten och därmed håller svettlukten borta. Men hur medveten är du om plaggens negativa miljö- och hälsopåverkan?

I träningskläder finns det hormonstörande ämnena triklosan och triklokarban samt silverjoner som används i bakteriedödande syfte. Alla dessa tre ämnen är kända som miljöfarliga.

Processen fortsätter nämligen även utanför träningsplagget genom att vattenlevande organismer dör vid kontakt med de miljöfarliga ämnena. I en studie gjord av Kemikalieinspektionen påvisas att 98 procent av de aktiva ämnena tvättas ur redan efter tio tvättar. Plagget mister sin antibakteriella egenskap samtidigt som miljön och reningsverk får ta hand om gifterna.

Miljömärkning

Både triklosan och triklokarban har en negativ inverkan på hormoner och reproduktionsförmåga, och kan därmed kopplas till fertilitetsproblem. Silverjoner kan medföra en ökad risk för att utveckla multiresistenta bakterier. Det miljögiftiga vattnet används på våra åkrar och kommer sedan via odlade grödor i vår mat och i våra kroppar.

Även när vi tränar utomhus använder vi ofta vattenavvisande plagg som också är behandlade med miljögiftiga ämnen som tex perlour, som är hormonstörande och svårnedbrytbart.

Vad kan vi då ha på oss som är mer miljövänligt? Kolla efter miljömärkning med Svanen, GOTS, EU Eco Label eller Bra Miljöval eller fråga helt enkelt efter ekologiska miljövänliga kläder i butiken. Idag finns flera webshoppar som är inriktade på ekologiska träningskläder, tex Unlimited Performance och Stallviken.

//Åsa

Kom väldigt gärna med kommentarer! :)

Bli den första att kommentera

Meddela om
avatar